“Yarının Çocuklarına Daha İyi Bir Eğitim Verebilmek İçin Mücadele Edelim”

  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • “Yarının Çocuklarına Daha İyi Bir Eğitim Verebilmek İçin Mücadele Edelim”

Birleşmiş Milletler’in (BM) 75’inci kuruluş yılı dolayısıyla Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından, üst düzey BM yetkililerinin de katıldığı özel bir program gerçekleştirildi. Programa, Türkiye’den UNITAR Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda BAU Global Başkanlığı’nı da yapan Enver Yücel de katıldı.

‘Asırlık Birliğe Doğru: BM’nin 75. Yılını Anma Programı’ adıyla özel bir program düzenlendi. Program, Bahçeşehir Üniversitesi resmi Youtube hesabından canlı yayınlandı. Moderatörlüğünü CIFAL İstanbul, UNITAR Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aydemir’in yaptığı programa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNITAR İcra Direktörü Nikhil Seth, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez ve UNESCO Eski Genel Direktörü İrina Bokova katıldı.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları aracılığıyla daha yaşanabilir, barışçıl ve istikrarlı bir dünya yaratma ve sonraki yıllarda pandeminin sonuçlarını gidermede Birleşmiş Milletler’in rolü gibi konuların ele alındığı programda Covid-19 salgını ve iklim değişikliği ile ilgili de önemli mesajlar verildi.

“SINIRSIZ KAPİTALİZM VE KÜRESELLEŞME DÜNYAMIZI DAHA EŞİTSİZ HALE GETİRİYOR”

Sözlerine BM’nin 75. Kuruluş Yıldönümü için CIFAL İstanbul’un katkıları ile düzenlenen programa katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek başlayan UNITAR İcra Direktörü Nikhil Seth, “Başarılarımızı kutlarken, başarısızlıklarımız üzerine düşünmemiz ve BM’nin geleceğinin haritasını çıkarmamız gerekiyor. Toplumlarımız ve gezegenimizin üzerinde kara bulutlar var. Bu durum, hala daha yayılmakta olan Covid-19 salgını ve ardından gelen sefalet, acı ve ölümden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı. Salgın krizinin uluslararasında iş birliği, şefkat ve dayanışmanın olmadığını gösterdiğine de vurgu yapan Nikhil Seth, “Covid-19 eşitsizlik ve yoksulluğun yol açtığı etkileri ortaya çıkardı. Sosyal medyada yayılan dezenformasyonun çirkin yüzünü gözler önüne serdi.

Bulundukları yerde sağlık sistemlerinin nasıl adaletsizce zenginler lehine çalıştığını da gösterdi. Tabii ki yeterince takdir edilmeyen ve ön saflarda çalışan kahramanların cesaretini de göstermiştir. Bu karanlık sadece bu ani salgından dolayı değil, derin siyasi, ekonomik, sosyal ve çevresel krizin devam etmesi ve şiddetlenmesiyle daha da derinleşiyor. Afrika, Asya ve başka yerlerde çatışmalar ve jeopolitik gerilimler hız kesmeden devam ediyor. İklim değişikliği ve çevresel bozulma, daha önce hiç görülmemiş bir hızda. Irkçılık, aşırı milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı her zamankinden daha da zirvede. Sınırsız kapitalizm ve küreselleşme, dünyamızı gittikçe daha eşitsiz hale getiriyor. Teknolojinin karanlık tarafı bizi siber suçlara, nefret söylemine ve hoşgörüsüzlüğe karşı daha savunmasız hale getiriyor.” dedi.

“EĞİTİMİ DÜNYANIN HER ÇOCUĞUNA ERİŞTİRMEMİZ LAZIM”

BM’nin doğum tarihinde böyle bir etkinliği yapmaktan ve bu etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı çok şanslı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan UNITAR Danışma Kurulu Üyesi ve BAU Global Başkanı Enver Yücel, “BM 1945’te o günün koşullarına göre kurulmuş ve aradan 75 yıl geçmiş. BM ihtiyaçtan kurulmuş, o günün koşullarında dünya kaos içindeyken böyle bir birlikteliğin kurulmasına karar verilmiş. 75 yıl sonra gelinen noktada özellikle Covid-19 ile birlikte dünyanın başka yerlere evrildiğini görüyoruz. 75’inci yıl ve 2020 hiçbir zaman unutulmayacaktır. BM, varlığı dünden daha fazla ihtiyaç duyulan ve daha fazla arzu ve istekle sahip çıkacağımız büyük bir örgüt. Bu örgüt bizim yapımız, insanoğlunun yapısı. Bizlerin kurduğu bir yapı ve buna dünden daha fazla ihtiyacımız var. Ancak bugün değişen dünyada BM, kurulduğu andaki aşamalarına göre aynı oranda gelişip büyüyüp çözüm bulunamayan sorunlarla baş başa. Şu anda dünyaya baktığımız zaman bir kaos var. Özellikle pandemiyle birlikte bu kaos daha da fazla arttı. Çevreye, iklime her şeye bir bakın, insanoğlunun birlikte yaşayamamasına bakın, savaşlara kavgalara bakın; bunlar niye var? Bunlara çözüm bulabilecek önlemlere de geçmemiz lazım. Bu işin temeli, çocukların anaokulundan itibaren empati kültürü ile yetişmesine önem vermemiz lazım. Eğitime dünyada ne kadar bütçe harcanıyorsa ve bunu hangi oranlarda alıyorsanız bu kadar ekonominiz, sağlığınız ve gelişmişliğiniz var” dedi.

“ÜNİVERSİTELERİMİZ SOSYAL POLİTİKALAR ÜRETMELİDİR”

Eğitimde fırsat eşitliği tanınırsa dünyanın o zaman daha rahat edeceğinin altını çizen Yücel, “Pandemi döneminde eğitimde teknoloji kullanılıyor. Bugüne kadar bundan geri kalmış çocuklar, şimdi daha da geri kalacak. Çünkü maddi durumu iyi olan çocuklar, yine uzaktan da olsa farklı anlayışlarla bu eğitimi alabiliyorlar; dünün yoksul olan çocukları ise hiç alamıyor. Bizim bir an önce eğitimi dünyanın her çocuğuna eriştirmemiz lazım. Üniversitelerimiz, bilgi transfer etmekten daha da öteye gidip insanoğlunun daha iyi yaşayabilmesi için neler olabileceğine dair sosyal politikalar üretmelidir. Yarının çocuklarına daha iyi bir eğitim verebilmek için mücadele edelim. Bu yüzden, BM Küresel eğitim ve dijitaldeki uçurumun kapanması için eğitime yaptığı yatırımlar ve eğitim kurumlarıyla iş birlikleri arttırılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

“BM İNSANLARA UMUT VEREN TEK KURULUŞ”

UNESCO eski Genel Direktörü İrina Bokova BM hakkında konuşmanın sadece Güvenlik Konseyi’nin konusu olamayacağını, BM demenin insanlar demek anlamına geldiğini söyledi. “BM gibi küresel meşruiyete sahip başka bir kuruluş yok” diyen Bokova, “BM insanlara umut veren tek kuruluş” ifadesini kullandı. Herkes güvende olmadan kimsenin güvende olmayacağını belirten Bokova, bu nedenle tek taraflı yaklaşımların küresel sorulara çare olamayacağını sözlerine ekledi ve “İnsani gelişime yatırım yapmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.


Sayfayı Paylaş

Diğer Haberler

Enver Yücel ‘Evrensel 50 İş İnsanı Listesine’ Girdi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...

BAU Global Bünyesindeki Berlin International Üniversitesi Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...

BAU ve HUAWEİ İş Birliği Cloud Hizmeti ile Bir Adım Daha Genişliyor

Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...

INSTAGRAM

Hakkında

Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.

Enver Yücel'e Sor