Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nun 46. Yıllık toplantıları kapsamında gerçekleştirilen oturumda mülteci sorununu dile getirerek bu konuda neler yapılması gerektiğini anlattı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 46. Yıllık toplantıları kapsamında gerçekleştirilen oturumlara katılan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, görüşmeler ve toplantılarda dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan sığınmacı konusunu ve bu konuda yapılması gerekenleri ele aldı.
Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına ilk kez katıldığını ifade eden Enver Yücel, dünyadaki en önemli sorunların başında mülteciler ve göç konusunun geldiğini söyledi. Yücel, bu konuyla ilgili ne yapılması gerektiğine dair çalışmaların yapıldığını kaydederek “Benim de gerek toplantılara katılmam gerek bu konuyla ilgili olan insanlarla birebir görüşmelerim de edindiğim şey şudur: Türkiye bugüne kadar mülteci konusunda yaptıklarını, biz biraz daha fazla dünya kamuoyuna anlatmamız lazım. Özellikle AB ülkelerinden gelen insanların halen bu mülteci konusuyla ilgili ne yapacaklarına karar vermemiş olmaları üzüyor. Çünkü AB değerlerini sınıyor, AB değerlerindeki o birleşik durum maalesef görebiliyorum ki Suriyeli veya herhangi bir bölgedeki mültecilerin gelmemesi ile ilgili sınırların kalkması konuşuluyor. Dünyada buna çözüm bulunması ile ilgili görüşlerimi aktardım”
“EĞİTİMLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLERLE İLGİLİ BİZ BİR FİİL YAPIYORUZ”
Yücel, Türkiye’nin bazı illerinde demografik yapının tamamen değiştiğini ve 9,5 milyar dolar civarında parasal yardım yapıldığını ve Avrupa’nın bu konuyla ilgili konuşuyor olmasının üzücü olduğunu belirterek, “Türkiye’de siz bu mültecilere bakınız. Bununla ilgili parasal yardım yapılıyor denilmesini doğru bulmadığımı anlatmaya çalıştım görüştüğüm insanlarla” ifadelerini kullandı. Yücel, konuyla ilgili olarak önerisinin mutlaka entegrasyon, entegrasyon için de eğitim olması gerektiğini belirterek, şu ana kadar 5 yıl içinde mültecilerin 200 bin çocuğun Türkiye’de doğduğunu ve 18 yaş altındaki nüfusun fazlalığından, okula gidemeyişinden bahsettiğini bildirdi.
“Geleceğin dünyasında eğer huzur istiyorsak ki bunun yapılması ile ilgili entegrasyon olmalıdır. Entegrasyon için eğitim şarttır. Eğitim ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili biz bir fiil yapıyoruz” diyen Enver Yücel, Türkiye’de Bahçeşehir Üniversitesi olarak Göç Merkezi kurduklarını söyledi.
Göç Merkezinin bir enstitüye dönüştüğünü anlatan Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enstitünün faaliyetleri belki 10 yıl belki 20 yıl devam edecek bu göç konusu ile ilgili araştırmalarda bulunacak, çözüm noktalarına değinilecek, neler yapılması ile ilgili önerilerde bulunacak ki ilk kez mülteci konusu ile ilgili New York Üniversitesi ile birlikte yaptığımız araştırmalar ortada. Bunları anlattık. Bir an önce dünyanın bu konuya sahip çıkması gerektiğini anlattık.”
“DAHA FAZLA İŞ YAPIYOR OLABİLMEMİZ LAZIM”
Yücel, Suriye’deki sorunlara bir an önce çözüm bulunması ve mülteci üretilmemesi, mülteci konusunda neden olan konunun Suriye’deki savaş olduğunu, bir an önce buna çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
Bahçeşehir Üniversitesi olarak Suriyeli mülteci konusunda ve diğer mülteciler ile ilgili bugüne kadar 1 buçuk milyon civarında burs sağlandığını belirten Yücel, şunları söyledi:
“Bu öğrencilerle ilgili faaliyetlerde bulunuyoruz. Ama bunlar yeterli değil. Daha fazla iş yapıyor olabilmemiz lazım.” Yaklaşık 1 yıl önce BM nezdinde bir faaliyette bulunduğunu dile getiren Yücel, “Ban Ki Moon ile görüşmemiz oldu. Desteklediklerini söyledi. UNESCO’ya gittik, çalışmalarımız devam ediyor. Genel Sekreter Irina Bokova bu konuya çok destek olacağını söyledi. Avrupa’daki üniversitelerin desteklerini alıyoruz. Ancak siyasilerin bir karar vermesi lazım. Siyasiler biz bu işi çözmek istiyoruz. Bu işe maddi ve manevi bu kadar şu kadar destek oluyoruz kararını vermesi lazım” açıklamasını yaptı.
“ÖLÜME TERK EDEMEZDİK”
Yücel, ABD’deki Çobani Yoğurtları’nın sahibi Hamdi Ulukaya’nın bu konuyla ilgili önemli girişimde bulunduğunu bildirerek, mülteci konusunun sadece Türkiye’nin konusu olmadığını ve bütün dünyanın buna sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Sınırların kapatılmasının, kimsenin ülkeye alınmamasının bu sorunun çözümü olmadığını anlatan Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Çözüm olsa dahi en azından insanlık bunları gerektirmiyor. ‘Biz şunu mu yapsaydık’ dedik. Sınırımıza gelmiş ya ölecek ya misafir edeceğiz. Bizim medeniyetimizde ve kültürümüzde buna yer yok. Biz tabi ki kucaklayacağız, tabi ki alacağız. Yoksa onları ölüme terk edemezdik. Bu sorun sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunudur, insanlık sorunudur. buna üzüldüğümüzü defalarca söyledik. ‘Deniz kenarındaki bir çocuğun ölmeseydi o da bugün terörist olurdu’ söylemini asla ve asla kabullenemiyoruz dedik. Bu sözleri de aynen kınıyoruz dedik.”
Yücel, hayatını kaybeden iş adamı Mustafa Koç’un ailesine de baş sağlığı diledi.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...
8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...
Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...
Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.