Türkiye’nin sağlık kadar, eğitimde de fark yarattığına dikkat çeken BAU Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, “Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin uzaktan eğitime Türkiye kadar hazır olmadıklarını gördük” dedi
Küresel salgından en çok etkilenenlerin başında kuşkusuz okula gidemeyen öğrenciler geliyor. 12 ülkede 200 binin üzerinde öğrencisiyle Avrupa’nın en büyük eğitim grupları arasında yer alan BAU Global ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, salgın nedeniyle Türkiye’de 15 milyon, dünyada ise milyarlarca öğrencinin evde kaldığını hatırlatarak bu dönemin uzaktan eğitimle telafi edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Yücel, “Türkiye sağlıkta olduğu kadar eğitimde de dünyanın ilgisini çekiyor. Sürece uyum hızımızla yıllardır konuşulan uzaktan eğitime en hazır ülke olduğumuzu gösterdik” dedi. Yücel ile salgın sürecinde eğitimi, ve yeni normali konuştuk.
Uzun yıllardır eğitim sektöründe faaliyettesiniz. Sizin gözünüzden Türkiye eğitimde nasıl bir salgın süreci yaşadı?
Koronavirüs, zenginfakir ülke, zengin-fakir insan ayırmadan herkesi derinden etkileyerek felakete ne kadar hazır olunduğunu ortaya çıkardı. Öğrenciler ya evde kaldı ya da uzaktan eğitimle devam etti. Türk eğitim sektörü ve özellikle üniversiteler çok iyi bir sınav verdi. Bizim grup olarak Washington’da da üniversitemiz var. Almanya, İngiltere ve Gürcistan’da da üniversitelerimiz var. ABD, İngiltere, Almanya bu süreçte ne yaptı, Türkiye ne yaptı diye kıyaslamak gerekirse, bu söylediklerime belki inanmayanlar olur ama gerçek ortada; Türk yükseköğretiminin bu sürece adaptasyonu çok süratli oldu. Eksiklikler yok mu var tabi. Ama dünya ile kıyasladığım zaman Almanya, İngiltere ve Amerika online eğitime dört başı mamur bir şekilde geçemedi. En azından ilk ayda geçemedi, ancak ikinci üçüncü ayda durumu toparladı.
Siz bunları sektörden gelen bilgilere dayanarak mı söylüyorsunuz?
Evet, elbette bilgiye dayanarak söylüyorum. Örneğin İngiltere’de Oxford gibi, ABD’de Johns Hopkins gibi ünlü kurumlar uzaktan eğitime çok zor geçebildi. Ama Türkiye sağlıkta olduğu gibi eğitimde de fark yarattı. Hemen tüm kurumlar bir hafta-10 gün içinde gerekli adaptasyonu sağlayıp uzaktan eğitime başladı.
Yeni bir dünya düzeninden söz edecek kadar köklü değişimlerin yaşandığı bu sürecin ardından, eğitim sektörünün yeni normalleri neler olacak?
Eğitim artık yapay zeka ile birlikte çok farklı bir noktaya doğru gidiyor. Eğitimde yeni normal, kişiye özel içerik ve yöntem hazırlanması olacak. Biz grup olarak bunu bir süredir yapıyoruz. Artık herkese aynı şeylerin, aynı şekilde anlatıldığı fabrikasyon eğitim dönemi bitti. Bugün liseye gelmiş bir öğrenicinin ilgisinin ne olduğu, hangi konuda başarılı olacağını tahmin etmek mümkün. Aldığı notlar, anlayamadığı konular, çözemediği sorular neler, öğrencinin her adımı sistemde kayıtlı. Öğrencinin hangi alanda başarılı ve mutlu olabileceği, eğitim geçmişindeki verilere bakılarak tahmin edilebiliyor.
NOTLAR VE KATILIM SALGINDA ARTTI
Peki bu süreçte öğrencilerin performansı nasıl oldu? Okula gidememenin kaybını telafi edebildiler mi?
Araştırmalar özellikle üniversite öğrencilerinin salgın sürecinde derse devamlarının arttığını gösteriyor. Aynı şekilde korona sürecinde öğrencilerin daha iyi notlar aldıkları görülüyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün kendine güvenen, isabetle kararları ile süreç iyi yönetildi. Bu kararlı duruş, kafa karışıklığını ortadan kaldırdı, öğrenciler derslerine sarıldı.
Öğrencilerin iyi performans gösterdiğini söylediniz. Korona salgınıyla birlikte uzaktan eğitim okulların yerini alacak noktaya gelir mi?
Eğitim dijitale doğru gidiyordu, korona hızlandırdı. Evet, bu doğru ancak okulların ortadan kalkacağı söylemi doğru değil. Okullar fiziksel olarak ortadan kalkmaz ama her gün sabah 8 gel, akşam 5’te eve git dönemi bundan sonra olmaz. Eğitim öğretim projeyle devam edecek artık. Uygulama öne çıkacak.
ÜCRET İADESİ İLE İLGİLİ SORUN YAŞAMADIK
Özel okulların kapalı olması nedeniyle ücretlerinin iade edilmesi gündeme geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu süreçte kurumlar yemek ve servis gibi vermedikleri hizmetlerin ücretlerini iade ettiler. Ama kurumların belli bazı giderleri sabit, okullarda öğretmenler duruyor, personel duruyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl okulun yine aynı standartlarda eğitime başlayabilmesi için bu ödemelerin yapılması gerekiyor. 200 bin öğrencilik kurum olarak belki 20-30 kişiden iade talebi aldık.
Diğer Haberler
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...
8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı.
Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...
Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...