Yücel: “TEOG Gençleri Olumsuz Etkiliyor”

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili açıklama yapan BAU Global Başkanı Enver Yücel, “TEOG varlığı ve sonuçlarıyla gençlerimizi olumsuz etkilemektedir. Okullar artık kendi öğrencisini seçebilmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TEOG açıklamasına sonrası, ‘TEOG kalkacak mı?’ sorusu gündeme oturdu. Tartışmalara konu olan TEOG sınavı hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği görüşe katılıyorum. TEOG varlığı ve sonuçlarıyla tüm toplumu, gençlerimizi ve eğitim sistemimizi olumsuz etkilemektedir. Bu sınav sistemi tek tip liseler oluşturmakta, ortaokullarda eğitimi sadece sınava endekslemekte, liselerin kimliksizleşmesine, 1,3 milyon gencin, ailesinin ve en önemlisi ülkemizin zaman kaybına yol açmaktadır. Sınav baskısı bizim eğitim öğretim kalitemizi düşürüyor. Bireyin hayata kazanılması ile ilgili bazı şeyleri erteliyoruz. Hayata hazırlık yerine sınavlara hazırlık yapıyoruz. Dolayısıyla sadece sınavlara hazırlığı öğrencinin eğitim öğretim hayatında gördüğü akademik yıldaki kazanımlarını ölçüyoruz. Spor alanına, sanata, sosyal sorumluluk projelerine, ödevlere bakmıyoruz. Sadece sınava endekslenmiş bir yapı bizi doğru yere götürmüyor. Netice itibariyle şu anda dijital çağdayız ve bu çağa ayak uydurmak lazım. Bugünkü bu eğitim sistemiyle bu çağın eğitimini yakalayamayız. Öğrencilerin neyi bilmediklerini değil öğrenciler neleri bilir, yetenekleri nedir, hangi doğrultudadır bunlarla ilgilenmeliyiz” dedi.

“AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİLMESİ GEREKİYOR”

TEOG sınavının olumsuzluklarına değinen Enver Yücel, “TEOG sınavına giren 13-16 yaş arası en yüksek beceri kazanma döneminde olan gençler sadece bu sınavla uğraşmakta ve spordan mahrum kalmaktadır. Bu durum obezite gibi birçok hastalığı tetikliyor. Dolayısıyla bu TEOG sınavından vazgeçmeliyiz, özellikle çoktan seçmeli anlayışı bitirilmeli ve açık uçlu sorulara acilen geçilmesi gerekiyor. Sınavlar hepten kalksın demiyoruz, ölçme ve değerlendirme her zaman olacaktır. Ama doğru bir şekilde yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“LİSELER KENDİ ÖĞRENCİSİNİ SEÇEBİLMELİDİR”

Eğitim sitemiyle ilgili önerilerde bulunan Yücel, “Her okul kendi öğrencisini seçebilmelidir. Okullar tek tip anlayışla tek tip sınavla öğrenci seçmemelidir. Kendi kültürüne, hedeflerine göre öğrenci seçebilmelidir. Öğrenciler de buna göre ana okuldan, ilkokuldan itibaren kendini bu okula göre hazırlayabilecek, okulların rekabet gücü ve öğrencilere farklılaştırılmış modeller sunma şansı doğacaktır. Burada benim önerdiğim sistem, üniversitemizde 4 yıldır ve liselerimizde geçen yıldan bu yana uyguladığımız öğrenci başvuru ve kabul modeli olan sistemdir. Okullarımızda uygulamadığımız “Apply BAU ve Apply Fen-tek” adını verdiğimiz bu model öğrencilerin öncelikle okullarımız için bir başvuru yapması (başvuruda öğrenci cv’sini, becerilerini, geçmiş dönemde yaptıklarını, hedeflerini ve hayallerini yazarak başvuru yapabilir) bu başvuru sonucunda öğrencilerle mülakat yapılarak okula uygun öğrencilere kabul verilmesi esasına dayanıyor. Bu yöntemle öğrenciler okulları tanıyor, o okula girebilmek için kendini farklı becerilerle donatıyor. Sınavlar tabii ki olacaktır ancak öğrencinin neyi bilemediklerinin ölçümü yerine neyi bildikleri test edilecektir. Ona göre de yetenekleri tespit edilip daha iyi bir yönlendirme yapılabilecektir” dedi.

“AİLELER ENDİŞELENMESİN”

Ailelerin endişelenmemesi gerektiğini belirten Yücel, “Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapacaktır. Bu sınavların kaldırılmasını veya yerine hangi anlayış ve modelin gelmesini önereceklerdir. Eğer bu sene kalkacaksa normal eğitim hayatlarına devam edebilirler. Neticede bu sınava hazırlanan öğrenciler kötü bir şey yapmıyor. Akademik olarak kendilerini daha güçlü hissediyorlar. Ama şöyle bir yararı olabilir. Artık spor yapabilirler, sanatla ilgilenebilirler veya projeler geliştirebilirler” diye konuştu.


Sayfayı Paylaş

Diğer Haberler

Enver Yücel ‘Evrensel 50 İş İnsanı Listesine’ Girdi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...

BAU Global Bünyesindeki Berlin International Üniversitesi Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...

BAU ve HUAWEİ İş Birliği Cloud Hizmeti ile Bir Adım Daha Genişliyor

Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...

INSTAGRAM

Hakkında

Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.

Enver Yücel'e Sor