Enver Yücel’den Gençlere Tüyolar: İş Aramak Yerine Girişimci Olun

  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • Enver Yücel’den Gençlere Tüyolar: İş Aramak Yerine Girişimci Olun

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel Hürriyet Gazetesi’nden Nuran Çakmakçı’ya verdiği röportajda gençler için meslek seçimi ve kariyer planı konusunda tüyolar verdi. Yücel gençlere “İş aramak yerine girişimci olun” diye öneride bulundu.

Çakmakçı’nın röportajı şöyle:

“Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, eğitimde girişimcilik denilince ilk akla gelen isimlerden biri.

Haydarpaşa Lisesi’ni yatılı olarak okuduktan sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü’nü bitirdi. 40 yılı aşkın süredir eğitim sektöründe. Fas’tan Cibuti’ye, Somali’den Ortadoğu’ya dünyanın farklı coğrafyalarından öğrencilere kurumlarında burs olanağı sağlayarak eğitim desteği sunuyor. Kurduğu markalar Washington DC’den Berlin’e kadar farklı ülkelerde Türk bayrağını dalgalandırıyor.

UYGULAMANIN İÇİNDE OLUN

Temeli 1974’te İstanbul Laleli’de üç sınıflı bir dershane olarak atılan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları bugün 100 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Eğitimde kendi çizdiği kariyer planı ile zirveye oturan Enver Yücel’den gençler için meslek seçimi ve kariyer planı konusunda tüyolar aldık:

40 yılı aşkın zamandır eğitim hayatının içindeyim. Üniversiteye yeni girenler için özellikle söylüyorum. Üniversitenin ne olduğunu, ne olması gerektiğini, üniversiteden nasıl istifade edebileceğini bu yıl ilk kez yükseköğretimle tanışanlar iyi hesaplayın. Üniversitede, hocalarınızın kitaplarında var olanla, anlatılanları öğrenmekle yetinmeyin. Zaten her birinizin elindeki akıllı telefonlarda dünyadaki bu dersler var. Bir fiil uygulama peşinde koşun. Beş yıl içinde mutlaka yapmak istediğiniz birkaç işi deneyip, okuyun. Mühendis olmak istiyorsanız, alanınız ne ise onla ilgili endüstride bir ilişki kurmanız şart. Mümkünse CO-OP yapın. Yani gidin 4 ay veya bir dönem okulu dondurup iş gücünde çalışın. Onu yapamıyorsanız, okulu uzatıyorsanız, yazın üç ay bir iş yerinde çalışın. Dünyada öğretim artık buraya doğru gidiyor. Harvard bile “uygulamaya katılın” diyor. Uygulamasız bir yükseköğretimden bahsetmek mümkün değil.

Dünya ile iletişim içerisinde olabilmek için dil ve teknolojiyi iyi bilin, bu iki alana da hakim olun. Yabancı dil ve teknolojiyi iyi bilmek gerekiyor.

ERASMUS’A KATILIN

Dünyayı tanımadan iş alanında başarılı olmak mümkün değil. Daha üniversite yıllarında mümkünse 4-5 yıl Erasmus yapın, yurtdışına gidin. Mümkün olduğu kadar fazla tecrübe edinin. Yurtdışına gidemiyorsanız bile mutlaka Türkiye içinde daha değişik coğrafyadaki yerlerde eğitim alın, çalışın.

Yapmak istediğiniz işi aramak yerine, nasıl bir iş kurarım diye girişimcilik anlayışını ve kültürünü geliştirin. Bunu endüstri ile birlikte de yapabilirsiniz. Tabi girişimci olma kültürüyle ilgili hocalarınızdan ders ya da proje de almanız işe yarayabilir. Yani sırf akademik bilgi transferi olup Google kafalı olmayın. Var olan bilgileri kullanmayı öğrenin. Hayata ve çevreye iyi bakın. Birlikte yaşam kültürünü içselleştirin. Mümkün olduğu kadar değişik kültürlerin içinde bulunun.

LİSEDEN İTİBAREN PROJE YAPIN

Daha lise yıllarından itibaren proje yapın, farklı sorunlara çözüm bulacak çalışmalarda yer alın. Artık Türkiye’de de, dünyada da girişimci olan, farklı proje üretenlere öncelik tanınıyor. Biz bile girişimci odaklı, proje yapan çocukları neredeyse tam burslu üniversitemize kabul ediyoruz. Dünyada birçok üniversite de benzer şeyleri yapıyor.


Sayfayı Paylaş

Diğer Haberler

Enver Yücel ‘Evrensel 50 İş İnsanı Listesine’ Girdi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...

BAU Global Bünyesindeki Berlin International Üniversitesi Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...

BAU ve HUAWEİ İş Birliği Cloud Hizmeti ile Bir Adım Daha Genişliyor

Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...

INSTAGRAM

Hakkında

Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.

Enver Yücel'e Sor