“ORTADOĞU BARIŞ ÜNİVERSİTESİ” PROJESİ HAYAT BULUYOR

BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in “Suriyeli mültecilere Türk üniversitesi kurulması” fikri dış basında büyük ilgi gördü. Yücel’in hayali; NY Times’tan Washington Post’a, Dailymail’den abcnews’a kadar birçok gazetede haber oldu.

BM UNCA “Küresel Eğitime Katkı Ödülü”nü almak için New York’ta bulunduğu sırada Associated Press’e röportaj veren Enver Yücel Suriyeli mülteciler için bir Türk Üniversite kurma planından bahsetti ve bu üniversitede Türkçe derslere ek olarak Arapça ve İngilizce seçeneklerinin de sunulması gerektiğini söyledi.  Yücel  “Bu gençlerin gerçekten eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu gençleri eğitemezsek hem Türkiye için hem kendi ülkeleri için hem de tüm bölge için ileride büyük sorun olacaklar.” dedi.

Enver Yücel’in Suriyeli mülteciler için bir üniversite kurma fikri dış basında büyük ilgi gördü. Yücel’in röportajı birçok büyük gazetede yayınlandı.

İLK ÜNİVERSİTE HATAY’A

Associated Press’e konuşan Yücel, Gaziantep dahil olmak üzere Türkiye’nin Suriye’ye yakın olan diğer şehirlerinde küçük kampüsler açılabileceği vizyonunu belirledi. İlk üniversiteyi Hatay’da açmayı planlayan Yücel,  hükümetten gerekli izinlerin alınmasıyla birlikte 2015-2016 akademik yılında 1500 öğrenciyle eğitime başlayabilmeyi umut ediyor. Yücel aynı zamanda mülteci olan 400 Suriyeli öğretim üyesinin işe alınmasını teklif edeceklerini söyledi.

Suriyeli öğrencilerin okul ücretlerini karşılayamayacağını belirten Yücel, “üniversitenin desteklenmesi için hükümete, vakıflara ve şahıslara öneri götüreceğiz” dedi.  İlk yıl için 51 milyon dolar bütçe gerekeceğini söyleyen Yücel, üniversitenin 5. yılında 290 milyon dolar bütçe ile 5500 öğrenciye ulaşabileceğini öngörüyor. Yücel üniversiteye ilk yılında şahsi olarak 9.5 milyon dolarlık destek sağlayacağını ve bu projenin 20 bin öğrenciye ulaşabilecek bir potansiyeli olduğunu da sözlerine ekliyor.

“BİR KİŞİNİN HAYATINI ANCAK EĞİTİMLE DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ”

Zor bir görev gibi gözükse de Yücel’in bu gibi süreçlerde tecrübeli olduğunu söyleyebiliriz. Kendisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarının Başkanı. Bu kurumlar içerisinde Türkiye’nin farklı yerlerinde bulunan 55 kampüslü, 30 bin öğrencili Bahçeşehir Kolejleri ve İstanbul’da bulunan Bahçeşehir Üniversitesi de mevcut. Bu eğitim grubunun aynı zamanda Toronto’da, Washington DC’de, Silikon Vadisinde, Berlin’de, Köln’de, Hong Kong’da ve Roma’da merkezleri var. Bunların yanı sıra Washington’da henüz yeni olan ve akredite edilen BAU International University de bulunuyor.

“Bir kişinin hayatını ancak eğitimle değiştirebilirsiniz ve o bir kişi de dünyayı değiştirebilir” diyor Yücel.

Suriye’nin iç savaşı yüzünden eğitimden mahrum kalan bir çocuk jenerasyonu var. Üniversiteye girme umuduyla yaşayan Suriyeli gençler ise bu durumdan en ağır etkilenenler. Birçok genç okul dönemlerini fazlasıyla kaçırdılar ve mecburi olarak ailelerine finansal açıdan destek olmak durumundalar. Eğitim yardımında bulunan ülkeler maalesef sadece daha genç öğrencilerin ihtiyaçlarını giderme yönünde yardımda bulunuyorlar dolayısıyla üniversiteye girmek isteyen gençler bu yardımlardan faydalanamıyorlar.

 

AP: SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLARIN ÇÖZÜMÜ ENVER YÜCEL OLACAK

Türkiye’de bulunan Suriye Mülteci Kampında 19 yaşındaki Usame İsa mühendislik bölümünde okuyabilme hayaliyle yaşıyor.​ Ama Usame İsa bir devlet üniversitesindeki dil yeterlilil sınavını geçebilecek derecede Türkçe bilmiyor. Ve kendisi de bu konuda yalnız değil. Ankara’da bulunan Göçmenlik Araştırma Merkezi direktörü Metin Çorabatır, Türkiye’deki 1.6 milyon Suriyelinin bir çoğunun Türkçe bilmediğini ve Türkçe dersi alabilecek paralarının olmadığını söylüyor.

Gaziantep yakınlarındaki Nizip kampında yaşıyan Usame İsa “Öğrenciler tercih ettikleri dilde eğitim görebilme şansına sahip olmalı ama tabi burada Türkçe öğrenmemiz gerekiyor” diyor. Bende Türkçe öğrenmeye çalışıyorum.

Bir Türk eğitim girişimcisi Enver Yücel’in bu problemlere çözüm getirebilecek iddalı bir planı var. Bu girişimci Suriyeli mülteciler için bir Türk Üniversitesi kurulması gerektiğini, bu üniversitede Türkçe derslere ek olarak Arapça ve İngilizce seçeneklerinin de sunulması gerektiğini savunuyor.

 

ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRMELERİ GEREKMİYOR

Türkiye Hükümeti Suriyeli öğrenciler için Türk devlet üniversitelerine girişte mecburi olan üniversite sınavlarının gerekli olmadığını, liseden mezun oldukları belgeyi göstermelerinin yeterli olduğunu söylüyor. Ama dil bilme şartı ortada büyük bir engel olarak durmaya devam ediyor.

Suriye’den 2 yıl önce ayrılan ve Nizip mülteci kampı tarih öğretmenliği yapan Besar al-Suved “Türk Üniversiteleri çok az sayıda Suriyeli öğrenci kabul ediyor. Bunun sebebi de Türkçe dilini bilmemeleri ve öğretim ücretlerini karşılayacak paralarının olmaması.”

 

Kamplarda haftada 5 saat dil derslerinin verildiğini söyleyen Besar al-Suved, “eğer bir Arap Üniversitesi olsa daha iyi eğitimleri olur ve böylece daha iyi bir hayatları olur” diyor. Suriyelilerin bir kısmı Ürdün’e, bir kısmı Lübnan’a ve bir kısmı da Irak’a kaçtı. Fakat bu ülkelerde Türkiye’nin aksine tercih edilen dil Arapça.

Ankara’da bulunan Göçmenlik Araştırma Merkezi direktörü Metin Çorabatır; dil problemi gerçekten büyük bir bariyer. Bu mülteciler ülkelerine döndükleri zaman, kaybolmuş bir jenerasyona değil, ülkeyi tekrar inşa edebilecek bir jenerasyona ihtiyaçları olacak.

 

ENVER YÜCEL DIŞ BASINDA HABER OLDU
New York Times haberini okumak için tıklayınız

Fox News haberini okumak için tıklayınız

ABC News haberini okumak için tıklayınız

Daily Star haberini okumak için tıklayınız

Aina haberini okumak için tıklayınız

Todays Zaman haberini okumak için tıklayınız

Washington Post haberini okumak için tıklayınız

Daily Mail haberini okumak için tıklayınız

 


Sayfayı Paylaş

Diğer Haberler

Enver Yücel ‘Evrensel 50 İş İnsanı Listesine’ Girdi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...

BAU Global Bünyesindeki Berlin International Üniversitesi Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...

BAU ve HUAWEİ İş Birliği Cloud Hizmeti ile Bir Adım Daha Genişliyor

Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...

INSTAGRAM

Hakkında

Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.

Enver Yücel'e Sor