“Yabancı Öğrenci İçin İhracat Teşviki Olmalı”

Yabancı öğrenci için ihracat teşviki talep eden Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Yücel, “Bir yabancı öğrencinin Türkiye’ye yıllık bıraktığı para 40 bin dolar” dedi

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel Habertürk gazetesine verdiği röportajda, üniversitelere yabancı öğrenci çekerek, ülkeye döviz kazandırmak için teşvik talebinde bulundu. 85 bin yabancı öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını anlatan Yücel, şöyle konuştu: “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek üniversitemize geldiğinde, ‘Bunu teşvik edelim, ihracat kapsamına alalım’ dedi.”

‘TEKSTİLCİ BİR ÜLKEYE GİTTİĞİNDE DESTEK ALIYOR’

Türkiye’de 85 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade eden eğitimci Enver Yücel, “Bundan 10 sene önce bu rakam 20 binlerdeydi. Sadece Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3 bin yabancı öğrenci okuyor. Bir yabancı öğrencinin Türkiye’ye yıllık bıraktığı para 40 bin dolar. Ben ihracat yapıyorum. İthalat kısmı hiç yok. Kendi kültürümü de ona transfer ediyorum. Tekstilci bir ülkeye gittiği zaman ‘ihracat getirisi’ şeklinde destek alıyor. Öğrenciler de geliyorlar, eğitim alıyorlar, dilini, dinini ve kültürünü öğreniyorlar, 40 bin dolar da para bırakıp gidiyorlar” diye konuştu.

‘STANFORD, MIT, HARVARD MEZUNLARIMIZ VAR’

Eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini kaydeden Yücel, şöyle devam etti: “Biz ‘Google kafalı’ çocuklar yetiştirmeyi bırakmalıyız. ‘Google kafa’ her şeyi bilen çocuktur. Her şeyi bilen çocuk yetiştirmekten öte bir konuda uzman çocuklar yetiştirmeliyiz. Problem çözen bireyler yetiştirmeliyiz. Bunun adı da bugün STEM modelidir. Yani fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarına ağırlık verilmesi anlamına geliyor. Biz 2 yıl önce bu modele geçtik. 10 yıl önce de Türkiye’nin ilk STEM modelli okulunu açtık. Şimdi bu arkadaşlar Stanford, MIT ve Harvard gibi üniversitelerden mezun oldu.”

‘ANAOKULUNDA KODLAMA ÖĞRETMEK ZORUNDAYIZ’

Artık öğrenmenin oyunla yapılmaya başladığını dile getiren Enver Yücel, “Öğrencilere oyun yapmayı öğretiyoruz. Öğrenci kendi oynayacağı oyunu yazmaya başladı. Yani kodlama dersleri veriliyor. 17 milyon öğrencimiz var. Bir an önce eğitimdeki paradigmaları değiştirmemiz ve fabrikasyon eğitimden vazgeçmemiz lazım. Sınavların yapılandırılması gerekiyor. Sınav dünyanın her yerinde var. Sınavlar öğrencinin neleri bilmediğini ölçüyor. Öğrencinin neleri bildiğine bakmamız lazım. Müfredatın içini de değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘OBAMA 150 BİN STEM ÖĞRETMENİ YETİŞTİRİLMESİ TALİMATI VERDİ’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da STEM modelini uygulamak için harekete geçtiğini kaydeden Yücel, modelin detaylarını şöyle anlattı: “Modelin özü, anlattıklarını uygula demektir. Anaokulunda başlayan bir öğrenci 30 yıl sonra iş hayatına atılıyor. 30 yıl sonra şu andaki mesleklerin yüzde 65’ini yapmayacak. O zaman sen bu çocuğu bugüne göre değil yarına göre eğiteceksin. ‘Ankara’nın kaç ilçesi var’ gibi bir eğitim modeli bitti. ABD’nin en fazla uğraştığı konu eğitim. Obama’nın son dönemde en çok ilgilendiği konuların başında STEM öğretmeni yetiştirilmesi geliyor. 2 yıl için 150 bin STEM öğretmeninin yetiştirilmesi talimatını verdi.”

Habertürk

haberturk_rop


Sayfayı Paylaş

Diğer Haberler

Enver Yücel ‘Evrensel 50 İş İnsanı Listesine’ Girdi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, tek eğitimci olarak Türkiye’dek...

BAU Global Bünyesindeki Berlin International Üniversitesi Mezuniyet Töreni Gerçekleşti

8 yıl önce kurulan Berlin International Üniversitesi’nde bu yıl altıncı kez mezuniyet heyecanı yaşandı. Alman Eğitim Senatosu’ndan alınan akreditasyonlarla 97 farklı...

BAU ve HUAWEİ İş Birliği Cloud Hizmeti ile Bir Adım Daha Genişliyor

Huawei’in her yıl düzenlediği uluslararası etkinliklerden biri olan “Huawei Connect”, bu sene 17 Ekim tarihinde Paris’te gerçekleşti. ‘Unleash Digital’ temasıyla d...

INSTAGRAM

Hakkında

Tüm hayatını eğitime adayan Enver Yücel, 1974 yılından bu yana başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciye eğitim hizmeti sundu. Eğitimi dünyanın çözülmesi gereken en önemli problemi olarak gören Yücel, bu amaçla eğitim alanını bir sosyal sorumluluk alanı olarak tanımlıyor.

Enver Yücel'e Sor